1 Ekim 2009 Perşembe

SEVGİ SÖZLERİ VE DAVRANIŞLARI



Pek çok anne baba, çocuklarına onları sevdiklerini söylemeye ve ayrıca göstermeye gerek olmadığını, onların bunu zaten bildiğini düşünür. Ne yazık ki “Ona yemek yapıyorum, istediğini alıyorum, o bunlarla onu sevdiğimi görüyor” diye düşünen anne babalar çok. Oysa çocuklar, anne babalarından sevgi söyleri duymayı ne kadar çok ister, bunu sabırsızlıkla bekler.Anne babasının onu öpmesi, kucaklaması, ona sarılıp başını okşaması da sevgi sözleri kadar gereklidir. Çocuk, bu sözleri duymazsa ve anne babası ona sarılıp öpmezse ne yapılırsa yapılsın “acaba annem babam beni sevmiyor mu?” diye endişe yaşar.
Anneler zaman zaman sevgi sözleri söyleyip çocuklarına sarılır ama pek çok baba, çocuğuna sevgisini göstermekten, ona güzel sözler söylemekten, onları kucaklamaktan da kaçınır. Anneleri de baba kızmasın diye gizli gizli yapar bunları. Bazı yörelerimizde, bazı ailelerde bu yaklaşımların ayıp olduğuna, öpülen kucaklanan çocuğun şımaracağına, iyi bir kişilik geliştiremeyeceğine inanılır. Bu inanç olmasa bile o daha küçükken gösterilen sevgi davranışları büyüdükçe buna benzer nedenlerle azalır. Çocuk, zaten sevildiğini bilir diye sözlerle, davranışlarla göstermeye gerek duyulmaz sevgiyi.


Oysa bunlar, her insan için olduğu kadar hatta daha çok çocuk için de olumlu etkileri olan, onu istenmeyen durum ve davranışlardan koruyan yaklaşımlardır. Babasından duyacağı sevgi dolu sözler çocuk için mücevher gibidir. Çiçeklerin bile severek sulandığında daha güzel açtığı akla getirildiğinde bu sözlerin çocukların kişiliğinin gelişiminde ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Bu sözler ve yaklaşımlar, onun özgüven sahibi, kendini, herkesi ve herşeyi seven, doğru kararlar alan, mutlu bir kişilik geliştirmesinin anahtarlarıdır. Tam tersine anne babasından sevgi dolu sözler duymayan çocuklar, hem kendisiyle hem de çevresiyle barışık olmayan, çevresindeki insanları, arkadaşlarını sevmeyen, onlarla geçinemeyen kişiler olmaktadır.
Araştırmalar, annesinin emzirme dışında sarılıp kucaklamadığı, öpmediği bebeklerin daha çık hastalandığını kanıtlamıştır. Yine okula giderken öpülmeyen, kuru sözlerle uğurlanan çocukların dikkatini toplayamadığı, başarılı olamadığı, iyi arkadaşlıklar kurup sürdüremediği, buna karşın öpülüp sarılarak, başı okşanarak okula yollanan çocukların dikkatinin dağınık olmadığı, derslerde ve aktivitelerde başarılı olduğu, arkadaşlarıyla iyi geçindiği de araştırmalarda saptanmıştır.
Sevgi sözleriyle ten temasının çocuk üzerindeki olumlu etkisi şöyle gerçekleşir:
Bir çocuk sevildiği, sevgiyle dokunulduğunda halk arasında mutluluk hormonu olarak bilinen, çikolata yenince de salgılanan Seratonin hormonu salgılanır. Bu sayede kalp atışlarını düzenler, kasları rahatlatır, stresi ve gerginlikleri azaltır. Tüm bunlar, ruhsal olarak çocuğun kendini rahatlamış, iyi hissetmesini sağlayıp mutluluk duymasına yol açarken bedensel olarak da sağlamlığını, hastalıklara karşı bağışıklığını artırır. Onun kişiliğini de olumlu yönde şekillendirir.
Yalnız çocuklar için değil her yaştaki insan için aynı sonucu veren bu yaklaşımlar, davranış sorunlarının giderilmesinde, ruhsal tedavilerde uzmanlar tarafından önerilmekte, bu tedavilerde Seratonin’in meydana getirdiği değişiklikleri yapacak ilaçlar kullanılmaktadır. Yani sevgiyle dokunuşlar, öpücükler her şeyin ilacı.
Ona sevgi göstermeden, sevgi sözleri söylemeden kuru kuruya dokunmak, sarılmak, tek başına yeterli değil, Sevgi sözleri, sevgi dolu bakışlar ve dokunuşlar, güzel sohbetler ve uygun eleştiriler birbirini tamamlar.
Çocuğu öpmek, ona sevgiyle sarılıp kucaklamak ayıp değil, neden ayıp olsun ki? Ona hiçbir şeyin sunamayacağı güzellikleri, yaşatamayacağı duyguları yaşatır, büyüdüğünde başarı, sorumluluk sahibi, sevgi, saygı dolu, çocuklarını iyi yetiştiren bir birey olmasına yardım eder, zaten tüm anne babalar bunu istemiyor mu?
Bu yüzden mümkün olduğunca onları çok sevdiğinizi, sizin için değerli olduğunu söyleyin, bunlarla yetinmeyin “bu elbise sana çok yakışıyor, yemeğini ne güzel yedin, benim tatlı kızım, yakışıklı oğlum, seninle gurur duyuyorum” gibi pek çok sözü her fırsatta söyleyin. Hatta bunu günün her anında yapın. Sabah onu uyandırırken “hadi kalk artık” değil de “güzelim sabah oldu, kahvaltıya bekliyorum canım” deyin.
Bizler de istemez miyiz ailemizden, sevdiklerimizden böyle sözler duymayı?
Anne baba olarak çocuğunuzla birlikte sohbet etmeniz, oyunlar oynamanız, yerlerde yuvarlanmanız onun için sevgi davranışlarıdır. Bunları yapmaktan kaçınmayın, çalışan bir anneyseniz çocuğunuz okuldan gelince onu arayın ama bu görüşmede sadece “sakın bir kaza çıkarma, otur güzelce dersini çalış” şeklinde olmasın, onunla her konuda konuşun, babalar için de aynı durum söz konusu. Akşam eve gelince onunla geçireceğiniz kısa bir zaman bile ona sevginizi hissettirir. Onu okula gönderirken ve okuldan gelince ona sarılın, güler yüzle karşılayın. Baba olmak sadece büyüklük taslamak, güç göstermek, kaşları çatıp bakmak değildir. Bir baba olarak çocuğunuzu sevdiğinizi ve ona saygı duyduğunuzu gösterin ki çocuğunuz da aynı duyguları size karşı duysun ve göstersin.
“Çocuklarınızı çokça öpün! Her öpücük karşılığında cennette bir derece alacaksınız.Hz. Muhammed (s.a.v.)


10 yorum:

Ceyda Türkgeldi dedi ki...

ben koca kadınım annem hala bazen gel kucağıma der ya.bizimkide fazla sever şımarık yapar bizi.
birgün bende anne olursam en sabırlı,ağzından en çok bal damlayan anne olucam :))))

KARA KUZUCUĞUN ANNESİ dedi ki...

Bana annem babam hiç seni seviyorum demediği için içimde hep bi özlem kaldı.Yazında okuduğum gibi davranışlarıyla belli ettiklerini sandılar çünkü onlarada dememiş kendi anne ve babaları.Kızıma doğduğu günden beri seni çok seviyorum iyiki varsın diye ama her gün öperken derim kıızmda o kadar alışmışki aynı şeyleri de o bize söylüyor.Her gün yatmadan önce mutlaka öperim yüzünü okşarım öperim ellerini de öperim sevdiğimi söyler mutlu rüyalar dilerim Ama bazen okşamayı unuturum anne okşamadın yüzümü der çünkü oda alışdı.Çok sevgi dolu herkeze sarılır öpüyor sevdiğini söylüyor ama herkeze yapmasına kızıyorum bazen bulduğunu öpüyor:))En alttaki peyğamberimizin sözünü bloğuma izinsiz koydum ama:(( yazın için tşk.çok güzel miş

Bir Yastıkta dedi ki...

çok doğru neyse ki şimdi anne babalar daha bilinçliler GeCe

уαѕємiη dedi ki...

su gibi bir yazı olmuş akıp gitti.. yüreğine sağlık canım

Şengülce dedi ki...

çok güzel bir yazı annem yüreğine sağlık bende bir anneyim çocuklarım büyük ama bekarlar hala okula götürürken herşeyden sakındığım büyüdüler işlerine giderken bile Allaha emanet olun der öper yollarım bazen kızarlar anne yapma apartmandan görürler çocukmuyuz biz derler ama ana yüreği kızım Annelik işte böyle canım ..sevgiler kızım...

Unknown dedi ki...

ALLAH HEPİNİZE DOĞURAN ANNE DEĞİL ANNE OLMAYI NASİP ETSİN.BİZDEKİ SEVGİ YUMAĞI DA BAZEN KORKUTUYOR BENİ DAHA MI AZ SEVSEK DİYE.AMA BEN BU TATLI CANAVARLARIN HEPSİNİ ÇOK SEVİYORUM.PAŞAYI İNAN MINCIKLIYORUM RESMİNİ BİLE.GELİYORDUR NİNEDEN ONA KOCAMAN ÖPÜCÜKLER.

NeS dedi ki...

sana da ilham gelmiş pir gelmiş. :) ama iyi de olmuş. tabii yeni güzelim şablonu alınca ilhamın da geldi tabii. :) doğru söze ne nedir, katılıyorum.

Paşa dedi ki...

ceydacım ;inşallahhhh...
karakuzucuğun annesi;çok iyi yapıyorsyun bende emreye güzel sözler ve öpücüklerle boğarım çevremden bazıları imrenirken bazıları ay nasıl bu kadarda sabırlısın diyorlar:)
gece:evet kardeşim darısı san inş...
yasemincim yazıyı bende okurken beğendim ve yayınladım başlık linktir.
şengülce annecim yorumuna teş edeirim..
orgücü oyuncakçı ninem:)çok saolun sizede öpücükler.
Nestal.benim yazım değil alıntı bu yazı başlık link görmedinmi? :)))

NeS dedi ki...

kızım be sende gizli link yapmışsın. alıntı yazısını aradımdı okurken bulamadım. :) dedim bende ne döktürmüş. :)) olsun bari en azından araştırma yapmışsın. :))

Paşa dedi ki...

ne gizlisi yahu en başta:)))